REMOBLAR al REHOGAR

En el marc de la novena edició de la trobada i exposició REHOGAR: Disseny Obert i Reutilització que es va celebrar a l’Espai Zero de la Fabra i Coats de Barcelona del 14 de setembre al 29 d’octubre de 2017, hem organitzat quatre sessions de treball on hem implicat a arquitectes i dissenyadors/es per tal de fer una recerca en comú, analitzant com són els espais educatius i com haurien de ser, quins són els límits per poder transformar-los i quines experiències ja s’han duit a terme.

Cada sessió de treball ha girat al voltant d’una temàtica (espais, límits i transformacions) on a partir de les aportacions d’una persona o col·lectiu convidat s’han plantejat debats al seu voltant i s’han recopilat materials, experiències i documentació relacionada per tal d’organitzar-los i de compartir-los posteriorment.

Es tracta d’un procés obert, pel què les aportacions de les persones que hi han participat han estat molt valuoses i hem tengut aportacions de persones que, si be no han pogut seguir el procès presencialment durant les tres sessions de treball inicials, ho han fet virtualment, aportant materials als documents compartits.

El projecte estava previst inicialment per tres sessions, però hem afegit una quarta sessió, ja que hem vist necessari ampliar alguns aspectes de la web i fer-ho col·lectivament.

Sessió 1: Els espais per a l’educació

30/09/2017 Fabra i Coats. Barcelona.

11-12h — Presentació de REMOBLAR i plantejament de les sessions de treball.
12-14h — Taller ‘Volem un pati amb relacions més igualitàries. Per on comencem?’
Taller de reflexió sobre les relacions de gènere a l’espai d’esbarjo a càrrec del col·lectiu Equal Saree
14-15h Dinar.
15-19h Recerca. Anàlisis d’exemples i documentació

 

Sessió 2: Els límits

7/10/2017 Fabra i Coats. Barcelona.

11-12h — Revisió dels resultats de la recerca de la Sessió 1.
12-14h — Entrevista amb el col·lectiu Basurama.
14-15h — Dinar.
15-19h — Recerca. Anàlisis d’exemples i documentació (legals, possibilitat de modificar el material de les escoles,mobiliari i altres elements “propietat” de les administracions, seguretat dels elements construïts,modificats. necessitat de certificacions?).

Sessió 3: Idees de transformació

14/10/2017 Fabra i Coats. Barcelona.

11-12h — Revisió dels resultats de la recerca de la Sessió 2.
12-14h — Entrevista amb Laura Campo, coordinadora del projecte Hack the School de la Fundació Jaume Bofill.
14-15h — Dinar.
15-19h — Recerca. Anàlisis d’exemples i documentació (Anàlisis d’experiències de diversos col·lectius que ja han iniciat projectes a escoles.Disseny de propostes)

Sessió 4: La plataforma REMOBLAR

28/10/2017 Fabra i Coats. Barcelona.

Inicialment aquesta sessió havia estat pensada per definir i perfilar l’estructura de la plataforma web per al grup de treball REMOBLAR, però les circumstàncies varen canviar una mica el guió previst i li varem donar prioritat a que fos una sessió d’organització, de trànsit de la fase de Rehogar 9 a la fase de La Comunificadora.

Així, varem treballar en l’arquitectura de la web i en la organització de les sessions a La Comunificadora.